Edibo werkt aan een veiligheidscultuur met NOA Academy

 
Wat als je de afgelopen jaren fors investeerde in technische veiligheid en opleidingen, maar daarmee toch niet de gewenste resultaten bekomt? Met die vraag werd de Lommelse bouwonderneming Edibo vorig jaar geconfronteerd. In een zoektocht naar een duurzame oplossing kwam het bedrijf terecht bij NOA Academy. Hun ambitie? Het aantal en de ernst van de arbeidsongevallen minimaliseren met een breed gedragen veiligheidscultuur. In dit artikel laten we Thomas Van Hooydonk, coördinator veiligheid, kwaliteit & milieu (VKM) bij Edibo, aan het woord over het traject dat het bedrijf aflegt met NOA Academy.

 

Investeren zonder het gewenste resultaat

 

Ondanks onze investeringen in technische veiligheid en opleidingen vertraagde de daling van het aantal arbeidsongevallen.”

 

Met 40 jaar ervaring op de teller klinkt de naam Edibo als een klok in de bouwsector. De Limburgse aannemer is een vooraanstaande speler in de industrie- en kantoorbouw en specialist in flexibele beton- en staalconstructies. Vanuit het hoofdkantoor in Lommel en vestigingen in Fernelmont, Eindhoven en Antwerpen-Gent is het bedrijf werkzaam in België en Nederland. Bij Edibo werken ongeveer 130 mensen.

Thomas Van Hooydonk is 1 van hen. Als coördinator VKM is hij onder andere verantwoordelijk voor alles wat met veiligheid te maken heeft. In een middelgrote bouwonderneming kan dat heel wat uitdagingen met zich meebrengen, vertelt hij.

“De voorbije jaren zagen we dat de tijd, energie en budgetten die we investeerden in technische veiligheid en opleidingen niet langer het gewenste resultaat opleverden. De daling van de arbeidsongevallen vertraagde. Op zo’n moment moet je jezelf afvragen welke nieuwe initiatieven noodzakelijk zijn om het aantal en de ernst van de ongevallen verder terug te dringen.”

 

Edibo kiest voor een veiligheidscultuur

 

Onze experten en vakmensen zijn het meest waardevol in ons bedrijf. Zij verdienen een veilige werkomgeving. Die creëren we tijdens een intensief traject rond veiligheidscultuur.”

 

Die vraag kwam ook vanuit de directie. De drie aandeelhouders en bestuurders, Danny Ulenaers, Jo Boonen en Dirk Paerewyck, engageerden zich samen met het managementteam voor de veiligheid van hun mensen. Ze gaven Thomas de opdracht om op zoek te gaan naar een partner die dat kon waarmaken.

“Onze experten en vakmensen zijn het meest waardevolle in ons bedrijf. Zij verdienen dan ook een veilige werkomgeving. Onze zoektocht naar een partner die met ons die extra stap kon zetten bracht ons bij NOA Academy. Daar vonden we een antwoord op onze uitdagingen in een intensief traject rond veiligheidscultuur. Hoewel dat begrip nieuw was voor ons, zagen we er snel het potentieel van in.”

 

Een luisterende partner

 

De mensen van NOA Academy luisterden naar ons verhaal en wezen ons niet alleen op wat minder goed liep.”

 

In een vorig artikel kon je lezen dat een veiligheidscultuur een cultuur is waar mensen intrinsiek gemotiveerd zijn om risico’s te vermijden en voor elkaar te zorgen. Dat gaat zowel over psychische als fysieke veiligheid. Betrokkenheid en erkenning zijn essentieel om tot dit resultaat te komen.

“Opvallend aan die eerste kennismaking was dat de mensen van NOA Academy die betrokkenheid en erkenning meteen in de praktijk brachten. We voelden dat ze luisterden naar ons verhaal en ons niet alleen wezen op wat minder goed liep. We waren dan ook heel enthousiast wanneer we vaststelden dat het traject dat NOA Academy voorstelde, perfect aansloot bij onze noden en bezorgdheden en dat ze daarbij aandacht hadden voor al onze medewerkers op elk niveau van onze organisatie.”

 

Meteen een voelbare verandering

 

Dat traject ging in februari van start met een intake voor het managementteam. Nadien volgde een tweedaagse masterclass voor alle afdelingshoofden en een masterclass voor alle werf- en projectleiders.

“Tijdens die masterclass werkten we rond leiderschap, veiligheidsbewustzijn en veiligheidscultuur. Ik vond het bijzonder krachtig dat alle afdelingen van het bedrijf vertegenwoordigd waren, van de calculatie tot de productie en iedereen daartussen. Zo werd meteen duidelijk dat iedereen zijn taak en verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van veiligheid. Naar het einde van deze tweedaagse voelden we dat we als team al een flinke stap hadden gezet.”

 

Een veiligheidscultuur: traject in verschillende fasen

 

“Dat alle medewerkers, ongeacht hun functie en positie, betrokken worden bij het creëren van een veiligheidscultuur is de grote sterkte van dit traject.”

 

“Begin mei zal een medewerker van NOA Academy al onze mensen bevragen en deze informatie anoniem rapporteren aan het managementteam”, gaat Thomas verder.

“Zo krijgen we een duidelijk beeld van de uitdagingen en de sterktes van ons bedrijf en kunnen we al onze medewerkers, ongeacht hun functie en positie, betrekken bij het creëren van een veiligheidscultuur. Dat is de sterkte van dit traject.

Vervolgens zullen we in een reeks workshops zowel kortetermijndoelstellingen als de veiligheidswaarden van ons bedrijf vastleggen. Dat dit opnieuw bottom-up gebeurt, zorgt ervoor dat die ook op lange termijn, breed gedragen worden.

Daarna volgt een veiligheidscampagne waarin we, op basis van de resultaten van de workshops, heel doelgericht en grondig onze uitdagingen zullen aanpakken. Gedurende het hele traject kunnen we rekenen op de begeleiding van NOA Academy. Ook nadien blijven zij ons proces opvolgen en indien nodig ondersteunen.”

 

Duurzame impact

 

“De positieve impact van het traject op het welzijn en werkplezier van al onze medewerkers en op onze bedrijfsresultaten is groot.”

 

“Wij zijn bouwexperten, geen specialisten in veiligheidscultuur. Maar veiligheidscultuur is wél van het allergrootste belang in onze sector. Daarom is het een grote meerwaarde voor ons om een partner te hebben die met ons meedenkt, ons op sleeptouw neemt en met ons de laatste stappen naar een échte veiligheidscultuur zet. De positieve impact daarvan op het welzijn en werkplezier van al onze medewerkers en op onze bedrijfsresultaten is groot. Het mag dan wel een langdurig en intensief traject zijn, wij geloven erin dat die impact duurzaam is en ons klaarmaakt voor een succesvolle toekomst.”


Ook interessant voor u

In de kijker

LAAT ONS JE VERDER HELPEN MET PERSOONLIJK ADVIES

We beantwoorden je vragen graag. Als je interesse hebt in een offerte, helpen wij je ook met veel plezier verder.
​​​​​​​Ben je tevreden over het geleverde werk, dan horen wij het graag! Heb je toch eventuele opmerkingen of een punt dat vatbaar is voor verbetering, laat het ons dan weten.​​​​​​​
BTW-nummer: BE 0838.789.682