Een veiligheidsdag van NOA Trainings: Adams NV ziet meteen resultaten

 
Adams NV uit Merksplas is al sinds 1962 een gevestigde waarde in  grond-, weg-, en rioleringswerken. Het familiebedrijf, dat vandaag ongeveer 50 medewerkers in dienst heeft, voert hoofdzakelijk projecten uit voor openbare besturen in de ruime, Antwerpse regio. Bij dergelijke werken komen natuurlijk ook risico’s kijken. Om de veiligheid van de werknemers zoveel mogelijk te garanderen, organiseert Adams jaarlijks een veiligheidsdag. Daarvoor rekent het op de expertise van NOA Trainings. In dit artikel vertelt Lia Willems, preventieadviseur bij het aannemingsbedrijf over deze samenwerking.

 

Veiligheid in de bouwsector

 

Lia Willems werkt al 17 jaar voor Adams NV. Als intern preventieadviseur is zij verantwoordelijk voor alles wat met veiligheid te maken heeft. Dat gaat in de eerste plaats over alle initiatieven en maatregelen in het kader van het zogenaamde VCA-attest (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers). Dit attest is niet wettelijk verplicht maar geldt wel als een garantie dat bedrijven zich inzetten voor de veiligheid van hun arbeiders op de werkvloer.

“Aan deze VCA zijn ook audits gekoppeld. Daarbij kijken gespecialiseerde auditors of onze organisatie wel werkt in overeenstemming met de VGM-vereisten. In die context ben ik verantwoordelijk voor de organisatie van opleidingen en risicoanalyses, het uitwerken van veiligheidsinstructies maar eveneens voor het beleid rond beschermingsmiddelen enzovoort.”

 

Risico’s en ongelukken


De risico’s in de sector zijn dan ook best groot. De medewerkers van Adams NV werken dagelijks met zware materialen en grote machines.

“Op het moment dat een rioolbuis in een sleuf wordt gelaten, staat er natuurlijk iemand in die sleuf om dat te begeleiden. Die persoon loopt een risico. Maar dat is wél beheerst. In ons bedrijf gebeurden daar nog geen noemenswaardige ongelukken mee. We hameren dan ook voortdurend op het belang van de veiligheidshelm.

Als er ongelukken gebeuren, dan is dat vaak door onoplettendheid of wanneer arbeiders beslissen om zware materialen met de hand te verplaatsen. Zo zien we regelmatig letsels aan handen en voeten als gevolg van een knelling.”

 

Van Code 95 tot een veiligheidsdag

 

De voortdurende zoektocht naar meer veiligheid op de werkvloer brachten Lia en Adams NV op het spoor van NOA Trainings. De samenwerking begon met opleidingen voor de vrachtwagenchauffeurs maar werd nadien snel uitgebreid.

“We werkten eerst samen met NOA Trainings in het kader van de code 95 certificering voor vrachtwagenchauffeurs. Na verloop van tijd kwamen we erachter dat het team van Ingrid Nys veel meer aanbood dat ook relevant was voor ons bedrijf en onze medewerkers. Daarom organiseerden we 2 jaar geleden onze eerste veiligheidsdag via NOA Trainings.”

 

Een veiligheidsdag van NOA Trainings

 

Volgens Lia was dit meteen een succes. Ze beschrijft de veiligheidsdag als een heel doeltreffende manier om medewerkers het belang van veiligheid aan te tonen en hen te laten voelen dat hun welzijn belangrijk is.

“Tijdens de eerste veiligheidsdag organiseerden we een EHBO-cursus voor het personeel en een training rond veiligheid in het algemeen. NOA Trainings deed daarvoor beroep op twee acteurs die een goed rollenspel deden. Dat zorgde ervoor dat de materie heel herkenbaar werd voor onze arbeiders en dus veel impact had.

Vorig jaar konden we door corona geen veiligheidsdag organiseren, dit jaar lukte dat wel. Deze keer stond de helmdracht centraal. Daarnaast ontwikkelden Ingrid Nys en haar team ook een opleiding rond communicatie met de buurtbewoners. Onze arbeiders krijgen immers vaak te maken met klachten en moeten daar gepast op kunnen reageren.”

 

Een veiligheidsdag is maatwerk

 

Een veiligheidsdag van NOA Trainings is altijd maatwerk. Net dat zorgt er volgens Lia Willems voor dat het steeds een schot in de roos is.

“Wij bepalen waarover de veiligheidsdag moet gaan, Ingrid en haar team vullen dat in. Wat het ook mag zijn, zij ontwikkelen altijd een aanbod dat ons op het lijf geschreven is. Theorie en praktijk zijn perfect in balans en naast de ernstige zaken schept NOA Trainings ook voldoende ruimte voor teambuilding. Zo leerden we met z’n allen de bekende Nieuw-Zeelandse dans, Haka. Daarvoor moesten we flink uit onze comfortzone komen, maar het zorgde wel voor verbinding.”

 

Zichtbare resultaten van de veiligheidsdag

 

“De resultaten van de veiligheidsdag zijn dan ook meteen zichtbaar”, gaat Lia verder. “Waar veel medewerkers eerst sceptisch zijn, zien we dat iedereen meewerkt en het echt ter harte neemt. Dat zorgt ervoor dat het gebruik van persoonlijke bescherming flink toenam, bijvoorbeeld. Ook in het dragen van de veiligheidshelm zien we vooruitgang, zeker nu we de opleiding koppelden aan nieuwe, comfortabele exemplaren.”

 

Een uitstekende samenwerking

 

Tenslotte benadrukt Lia dat ze de veiligheidsdagen van NOA Trainings absoluut aanraadt aan bedrijven in de bouw- en andere sectoren.

“De samenwerking met Ingrid en haar medewerkers verliep heel goed. Ze denken met ons mee en zien mogelijkheden waar we zelf niet aan dachten. De lesgevers krijgen de aanwezigen ook helemaal mee en overhalen hen om actief praktijkervaringen met elkaar te delen en bespreken. Er is dus steeds een goede wisselwerking tussen hen en onze mensen.”Ook interessant voor u

In de kijker

LAAT ONS JE VERDER HELPEN MET PERSOONLIJK ADVIES

We beantwoorden je vragen graag. Als je interesse hebt in een offerte, helpen wij je ook met veel plezier verder.
​​​​​​​Ben je tevreden over het geleverde werk, dan horen wij het graag! Heb je toch eventuele opmerkingen of een punt dat vatbaar is voor verbetering, laat het ons dan weten.​​​​​​​
BTW-nummer: BE 0838.789.682