NOA Trainings & Smurfit Kappa: een meedenkende veiligheidspartner voor een innovatieve onderneming

 Vernieuwende bedrijven zijn altijd in ontwikkeling, dat voel je ook op de werkvloer. De Turnhoutse verpakkingsproducent Smurfit Kappa is zo’n innovatieve onderneming. Wanneer het nieuwe producten op de markt brengt of processen optimaliseert, brengt dat veranderingen en nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee. Om veilig te kunnen innoveren, rekent Smurfit Kappa op NOA Trainings, vertelt HR Officer Leen Similon.

Toonaangevend in verpakkingen

“Waar transportverpakkingen vroeger vooral bruine, kartonnen dozen waren, zijn dat nu vaak bijna kunstwerken. Smurfit Kappa staat op de frontlinie van deze ontwikkeling.”

Smurfit Kappa is een toonaangevende, internationale producent en leverancier van verpakkingen op papierbasis. Het bedrijf is aanwezig in 23 Europese en 13 Noord- en Zuid Amerikaanse landen. In de vestiging in Turnhout werken ongeveer 360 medewerkers. Als HR Officer is Leen Similon er onder andere verantwoordelijk voor alles wat met opleidingen te maken heeft.

“In Turnhout ontwerpen en produceren we vooral transportverpakkingen. Je zou het misschien niet verwachten maar dat is een heel innovatieve markt. Waar zich dat vroeger beperkte tot de klassieke kartonnen doos, zijn dat vandaag vaak bijna kunstwerken. Het drukwerk, de vormen en het creatieve proces dat bij het ontwerp en de productie komt kijken, evolueerde de laatste jaren sterk. Bij Smurfit Kappa willen we steeds op de frontlinie staan van deze nieuwe ontwikkelingen. Natuurlijk brengt dat heel wat veranderingen met zich mee.”


Innovatie zet aan tot meer veiligheid

“Zo voerden we enkele jaren geleden enkele ingrijpende veranderingen door in onze productie”, gaat Leen verder. “We kochten nieuwe machines aan, automatiseerden, installeerden transportbanden enzovoort.

We schilderden blauwe wandelpaden op de vloer zodat onze werknemers zich veilig doorheen de productie kunnen verplaatsen. Onze heftruckchauffeurs hebben hierdoor minder plaats om te manoeuvreren dan vroeger.

Een extra reden om nog meer in te zetten op veiligheid en nieuwe regels te introduceren om een veilige werkomgeving te garanderen en ongelukken te reduceren.”

 

Meer draagvlak voor meer veiligheid

“Veiligheid vraagt onze voortdurende aandacht. Daarom ondersteunt NOA Trainings ons in het creëren van draagvlak rond onze verschillende veiligheidsregels.”

Zo introduceerde Smurfit Kappa in Turnhout verplichte trainingen en veiligheidssessies voor alle medewerkers. Nieuwe regels zijn één ding, er kennis en draagvlak rond creëren is een volgende stap. Daarvoor rekenen Leen en haar collega’s op hun partners, waaronder NOA Trainings.

“We introduceerden heel wat nieuwe veiligheidsregels en zijn blij dat die een positieve impact hebben. Maar we weten ook dat dit succes niet zomaar uit de lucht komt vallen en dat het onze blijvende aandacht vraagt.

We moeten er ook voor zorgen dat onze mensen de regels kunnen en willen volgen. Daarvoor werken we samen met NOA Trainings. Het team van Ingrid organiseert verplichte trainingen voor techniekers, heftruckchauffeurs en andere collega’s. Daarnaast ondersteunt NOA Trainings ons ook in het creëren van een gedragen cultuur van veiligheid in ons bedrijf en ontwerpt het opleidingen op maat.”

 

Creatieve trainingen met impact 

“Creatieve opleidingen die blijven hangen, daarin blinkt NOA Trainings uit.” 

Dat laatste is niet altijd eenvoudig, benadrukt Leen Similon. Een bedrijf dat gekend staat om zijn innovatieve karakter, vraagt immers heel wat flexibiliteit en creativiteit van zijn partners. Laat dat nu net de kracht zijn van NOA Trainings volgens de HR officer.

“Onze leveranciers moeten met ons kunnen meedenken, onze identiteit begrijpen en daar een stuk in meestappen. NOA Trainings doet dat goed. Ze kennen onze procedures, bekijken wat onze noden zijn en gaan daarmee aan de slag om opleidingen te ontwikkelen die passen bij wie we zijn en wat we doen.

Zo hervormde NOA Trainings de verschillende EHBO- en brandveiligheidsopleidingen tot 1, gecombineerde opleiding van een volledige dag, zodat dit beter past in onze planning.

De lesgevers maken er ook altijd een opleiding van die fijn is om te volgen en lang blijft hangen. Theoretisch materiaal brengen ze bijvoorbeeld in een interactieve quiz. Ze gaan ook de werkvloer op en spelen realistische scenario’s na die herkenbaar zijn voor onze medewerkers.”

 

Meedenkende veiligheidspartner 

“De echte sterkte van NOA Trainings ligt in hun capaciteit om met ons mee te denken en oplossingen op maat te ontwikkelen.”

Daarin ligt volgens Leen de sterkte van NOA Trainings: in de capaciteit om mee te denken en creatieve oplossingen en opleidingen op maat te ontwikkelen.

“Bovendien leveren Ingrid en de verschillende lesgevers een heel goede nazorg en schakelen ze snel op de weinige momenten dat er eens iets niet goed loop. Als je op die manier kan samenwerken ontstaat er het nodige wederzijds vertrouwen en respect om een partnerschap uit te bouwen op lange termijn.”


Wil je meer weten over de opleidingen van NOA Trainings? Neem dan contact met ons op en schrijf je in op onze nieuwsbrief. 


Ook interessant voor u

In de kijker

LAAT ONS JE VERDER HELPEN MET PERSOONLIJK ADVIES

We beantwoorden je vragen graag. Als je interesse hebt in een offerte, helpen wij je ook met veel plezier verder.
​​​​​​​Ben je tevreden over het geleverde werk, dan horen wij het graag! Heb je toch eventuele opmerkingen of een punt dat vatbaar is voor verbetering, laat het ons dan weten.​​​​​​​
BTW-nummer: BE 0838.789.682